Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Woensdag 18 November 2020

   Waarom vieren we Abraham en Sarah bij 50 jaar?

   Waarom vieren we Abraham en Sarah bij 50 jaar?

   We kennen ze allemaal wel, de jolige Abraham en Sarah poppen die je zo nu en dan opgeblazen in een voortuin ziet staan. Rijd je er met de auto langs? Dan toeter je, natuurlijk! 50e verjaardagen worden in Nederland vaak uitbundig gevierd – het is een mijlpaal, een halve eeuw oud zijn, en dat gaat gepaard met een groot feest waarbij het huis van de jarige uitbundig wordt versierd met Sarah of Abraham versiering. De kers op de taart is dan natuurlijk de Abraham of Sarah pop in de voortuin. Maar waar komt die traditie nou eigenlijk vandaan?

   Wie zijn Abraham en Sarah eigenlijk?

   De traditie van Abraham en Sarah komt voort uit een oud, Bijbels verhaal, waarin Abraham maar liefst 175 jaar oud werd. Zijn vrouw, Sarah, werd wel 127 jaar oud. Een groot misverstand rondom Abraham en Sarah is dat veel mensen denken dat je op je 50e een Abraham of Sarah wordt. Dat is echter niet waar! Volgens het Bijbelse verhaal konden mensen pas na hun 50e, als ze een oudere en wijzere leeftijd hadden, Abraham of Sarah zien. Je wordt dus geen Abraham of Sarah op je 50e verjaardag, maar kunt ze volgens het Bijbelse verhaal dan pas zien!

   Levenservaring

   Omdat Abraham en Sarah volgens de verhalen zo oud waren, waren ze ook zeer wijs en hadden ze erg veel levenservaring. In vroegere tijden werden mensen niet oud en was 50 al een zeer hoge leeftijd, waardoor erg opgekeken werd naar oudere mensen. Je kunt je voorstellen dat Abraham en Sarah met hun respectievelijk 175 en 127 jaar werden gezien als zeer wijs! Mensen die Abraham of Sarah hebben gezien, behoren dan ook tot de selecte groep mensen die hun wijsheden en levenservaring kunnen delen met jongere generaties. Uiteraard worden we tegenwoordig vaak nog een stukje ouder dan 50. Toch is deze traditie blijven bestaan.

   Aldoor veranderende tradities

    De traditie van Abraham en Sarah is al tientallen jaren aanwezig in Nederland. Het is ooit begonnen met het geven van een Abraham pop: een pop gemaakt van brood of banket met de beeltenis van een oude man, inclusief bril, pijp, staf en een baard. Lange tijd kregen ook vrouwen een Abraham pop; pas na 1950 werd ook Sarah in het leven geroepen voor vrouwelijke feestvarkens.

   En Abraham en Sarah poppen in de tuin dan?

   De traditie van Abraham- en Sarahpoppen die we wel eens in voortuinen zien staan, komt voort uit het jaar 1961 toen prins Bernhard verrast werd met een Abrahampop op zijn 50e verjaardag. Sindsdien zijn de vrolijke poppen steeds populairder geworden en vervangen zij langzaam de brood- of banketpop die traditioneel gegeven werd.

   Op zoek naar Abraham of Sarah versiering? Bestel ze eenvoudig online!

   Op zoek naar mooi Abraham of Sarah versiering en andere accessoires die niet mogen missen op een 50e verjaardag? Neem dan snel een kijkje op onze website of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

   News & updates

   Recente artikelen